اثرات سامانه های مختلف کشت بر میزان آب و نیتروژن مصرفی ذرت علوفه ای
کد مقاله : 1355-NCFWM
نویسندگان:
عبدالحسین ضیائیان *1، غلامرضا معافپوریان2، علیداد کرمی3، غالبی سعید4
1خیابان ابریشمی کوچه 6 ساختمان مهرگان
2استادیار بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران ، .
3استادیار بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
4مربی پژوهش موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده مقاله:
چکیده: در این پژوهش با استفاده از طرح آماری بلوک‌های نواری خرد شده و اجرای دو سیستم آبیاری بارانی تک‌شاخه، برهمکنش چهار میزان 9600، 8550، 7500 و 6400 مترمکعب آب در هکتار و چهار سطح صفر، 90 ، 180 و 270 کیلوگرم نیتروژن بر تولید ذرت علوفه ای، در دو سامانه خاک‌ورزی مرسوم و کم‌خاک‌ورزی، در سه تکرار، مطالعه گردید. نتایج نشان داد که مناسب‌ترین مقدار علوفه در خاک ورزی مرسوم از کاربرد توام 90 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 8550 مترمکعب آب و در کم‌خاک‌ورزی از کاربرد توام 270 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 7500 مترمکعب به دست آمد. از لحاظ کارایی مصرف آب، در خاک‌ورزی مرسوم کاربرد توام 180 کیلوگرم نیتروژن خالص و 7500 مترمکعب آب در هکتار و در سامانه کم‌خاک‌ورزی کاربرد توام 180 کیلوگرم نیتروژن خالص و 6400 مترمکعب آب در هر هکتار تیمارهای برتر بودند. اثرهای اصلی تیمارهای آبیاری و نیتروژن بر ارتفاع و قطر ساقه‌ها، عملکرد علوفه تر، جذب نیتروژن، فسفر و روی و میزان کربن آلی پس از برداشت در سطح (P<0.01) و بر عملکرد علوفه خشک و میزان کارایی مصرف آب در سطح (P<0.05) معنی‌دار بود. بین دو سامانه خاک‌ورزی از لحاظ عملکرد علوفه تر و خشک، میزان کارایی آب و میزان جذب فسفر اختلاف معنی‌داری وجود نداشت. در تمامی سطوح نیتروژن، کارایی زراعی و فیزیولوژیک در خاک‌ورزی مرسوم بالاتر از کم‌خاک‌ورزی بود. این نتیجه نشان داد که در مزارع ذرت کاری مشابه می‌توان سامانه کم‌خاک‌ورزی را جایگزین روش مرسوم نمود اما به نیتروژن بیشتر و آب کمتری نیاز است.
کلیدواژه ها:
واژه‌های کلیدی: آبیاری، تنش، خاک ورزی، ذرت، نیتروژن.
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است