بررسی اثر مدیریت کود و کم‌آبیاری بر میزان عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چیتی در شهرستان اردبیل
کد مقاله : 1174-NCFWM
نویسندگان:
هاله تراب نژاد *1، جوانشیر عزیزی مبصر2، جواد رمضانی مقدم3
1اردبیل میدان قیام کوچه شهید نادری پلاک 11 کد پستی 5614915314
2دانشگاه محق اردبیلی
3دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده مقاله:
کاهش منابع آبی و استفاده بیش از حد مجاز کودهای شیمیایی از مهم‌ترین معضلات کشاورزی در سال‌های اخیر می‌باشند. در این تحقیق اثر مدیریت کود و کم‌آبیاری بر میزان عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چیتی (طی سال1396) در مزرعه آزمایشی دانشگاه محقق اردبیلی مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آبیاری شامل سه سطح آبیاری 100، 85 و 70 درصد نیاز خالص آبی گیاه (به ترتیب I1، I2 و I3 ) و تیمارهای کود اوره در سه سطح 500، 375 و 250 کیلوگرم در هکتار (به ترتیب N1، N2 و N3) که در سه تکرار اعمال شدند. بر اساس نتایج این پژوهش کاهش میزان آب مصرفی موجب کاهش معنی‌دار (در سطح یک‌درصد) عملکرد دانه، بیوماس و وزن صد دانه شد. به‌طور نمونه، با کاهش میزان آب آبیاری از 100 درصد به 85 و 70 درصد به‌‌ترتیب 11 و 18 درصد کاهش در وزن صد دانه لوبیاچیتی مشاهده شد. اما در بررسی مقادیر عملکرد بیوماس و دانه در دو تیمار 100 و 85 درصد آبیاری بیانگر این بود که تفاوت معنی‌داری بین اثر این دو تیمار بر صفات مورد بررسی وجود ندارد. بنا بر این بر اساس نتایج این تحقیق در شرایط مشابه می‌توان با استفاده از تیمار 85 درصد آبیاری، ضمن ذخیره مقادیر قابل توجه آب، میزان عملکرد محصول مشابه آبیاری کامل را انتظار داشت.
کلیدواژه ها:
عملکرد، کم‌آبیاری، لوبیا چیتی، مدیریت کود.
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است