بهبود خواص فیزیکی و رطوبتی خاک با استفاده از منابع مختلف مواد آلی
کد مقاله : 1141-NCFWM
نویسندگان:
مرتضی پوزش شیرازی *1، مختار زلفی باوریانی2، مهرداد نوروزی3
1بوشهر - خیابان ورزش - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر
2بوشهر- خیابان ورزش- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر
3عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر
چکیده مقاله:
مواد آلی به علت اثرات سازنده‌ای که بر خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک دارند بعنوان یکی از ارکان حاصلخیزی خاک‌ها شناخته می‌شوند. به علت پایین بودن درصد مواد آلی در خاک‌های استان،آزمایشی بصورت کرت‌های خرد شده درقالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی شامل 15 تیمار و در 3 تکرار به مدت 5 سال به مرحله اجرا در آمد. فاکتور اصلی طرح شامل منابع مواد آلی (در 8 سطح ) و فاکتور سطح مصرف مواد آلی (در2 سطح ) که در سال اول به خاک افزوده شدند، بود . مواد آلی بکار رفته شامل: M1)شاهد، M2 )کود پوسیده گاوی، M3)کود مرغی، M4) کود سبز شبدر، M5)کمپوست برگ خرما، M6)کمپوست بقایای کنجد، M7)بقایای گیاه سالیکورنیا و M8)کمپوست پسماند شهری بود. سطوح بکار رفته از هر یک از تیمارها بر حسب تن در هکتار بترتیب عبارت بودند از(5/7 و 15)، (5/2 و 5) ، (1- پس از 3 چین زیر خاک، 2- تماماً زیر خاک ) ، (5 و 10) ، (5 و10) ،(5/2 و 5) و (10و 20). در سال اول کشت شبدر انجام شد و درسالهای بعدی به ترتیب پیاز، باقلا، اسفناج و کلزا که از کشت های متداول منطقه است کشت شدند. بررسی نتایج نشان داد که مصرف مواد آلی تاثیر معنی داری بر عملکرد گیاه تا سه سال اول آزمایش داشته است. در پایان آزمایش، خصوصیات فیزیکی و رطوبت خاک نیز اندازه گیری شدند. درصد رطوبت اشباع خاک، در تیمارهای مختلف نسبت به شاهد نشان دهنده افزایش ولی وزن مخصوص ظاهری با کاهش معنی داری رو به رو شد.
کلیدواژه ها:
مواد آلی، کمپوست، خواص فیزیکی و رطوبتی خاک، بوشهر
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است