بررسی امکان استفاده از آب شور در مراحل مختلف رشد گندم
کد مقاله : 1118-NCFWM
نویسندگان:
ابراهیم جواهری *1، جمال بنی نعمه2، مرتضی محمدی3
1اهواز بلوار گستان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
2عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
3کارشناس ارشد مرکز آموزش شهدای هویزه اهواز
چکیده مقاله:
در مناطق خشک و نیمه خشک به دلیل کمبود شدید آب، استفاده از آب های کم کیفیت، روز به روز افزایش می یابد. در خوزستان به دلیل سطح کشت زیاد، کمی نزولات و عدم دسترسی به منابع آبی مناسب، زارعین اجبارا از منابع کم کیفیت آب مانند زهکش بعضی موسسات کشاورزی و صنعتی جهت کشت، استفاده می نمایند. به منظور بررسی امکان استفاده از آب شور و ترکیب آب غیر شور و شور برای تولید گندم در مراحل مختلف رشد آزمایشی در قالب بلوک های کامل تصادفی با 15 تیمار و 4 تکرار. نتایج در دو سال آزمایش نشان دادند که متوسط میزان SAR از 8/6 در شروع آزمایش به 7/3 در مرحله داشت و 3/16 در فصل برداشت افزایش یافت. میزان EC از 9/5 در مرحله کاشت به 2/1 دسی زیمنس (به طور متوسط) در مرحله گل دهی کاهش و درمرحله برداشت به به 5/9 دسی زیمنس افزایش یافت. اعمال تیمارها علی رغم افزایش میزان عملکرد دانه و بیوماس در تیمارهای اول (تمام مراحل رشد گندم آبیاری با آب رودخانه) و دوم (در مرحله جوانه زدن آبیاری با آب شور 5/6 – 5/7 دسی زیمنس بر متر و بقیه مراحل آبیاری با آب رودخانه) از نظر آماری اختلاف معنی دار نشان نداد. وزن هزار دانه دارای اختلاف معنی دار در سطح 5 درصد و بالاترین وزن مربوط به تیمارهای اول و دوم بود.
کلیدواژه ها:
آب شور- گندم
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است