بررسی واکنش ارقام مختلف چغندرقند(Beta vulgaris L.) به میزان نیتروژن با استفاده ازسیستم آبیاری تیپ
کد مقاله : 1094-NCFWM
نویسندگان:
مجید محرم زاده *
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
چکیده مقاله:
چچکیده:
به منظور بررسی نیتروژن بر عملکرد کمی و کیفی ارقام چغندرقند آزمایشی بصورت اسپلیت بلوک در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار و با سیستم آبیاری تیپ در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان) اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل نیتروژن با 4 سطح(شامل: 1- شاهد ( مقدار موجودی خاک) ( N1) 2- حد بهینه (25 میلی گرم بر کیلوگرم خاک) ( N2) 3- 25 درصد کمتر از حد بهینه ( 19 میلی‌گرم بر کیلوگرم خاک) ( N3) 4- 50 درصد کمتر از حد بهینه ( 13 میلی‌گرم بر کیلوگرم خاک) ( N4)و فاکتور دوم رقم با چهار سطح(پارس، اکباتان، روزیر و فلورس) بودند به طوری که فاکتور نیتروژن در پلات های اصلی و فاکتور رقم در پلات فرعی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی شامل عملکرد ریشه، عملکرد شکر، عملکرد شکر سفید، درصد قند، مقدار سدیم ، پتاسیم، نیتروژن مضره، آلکالیته، درصد قند قابل استحصال و درصد قند ملاس بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین سطوح نیتروژن بر روی صفاتی نظیر عملکرد ریشه، عملکرد شکر و عملکرد شکر سفید تفاوت معنی داری وجود داشت. بیشترین عملکرد ریشه مربوط به سطوح 19 و 13 میلی گرم بر کیلوگرم خاک نیتروژن به ترتیب با 09/74 و 16/73 تن در هکتار و بیشترین عملکرد شکر سفید مربوط به نیتروژن 19 میلی گرم بر کیلوگرم خاک با 21/5 تن در هکتار بود. همچنین بیشترین عملکرد شکر سفید با 52/6 و 50/6 تن در هکتار مربوط به ارقام فلورس و روزیر بود.
کلیدواژه ها:
واژه های کلیدی: چغندرقند، عملکرد ریشه، عملکرد شکر سفید، عملکرد کیفی، نیتروژن
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است