اثر نیتروژن و آب آبیاری بر عملکرد و کارآیی مصرف آب و نیتروژن در گوجه‌فرنگی
کد مقاله : 1069-NCFWM
نویسندگان:
مختار زلفی باوریانی *1، مهرداد نوروزی2، پرویز بیات3
1بوشهر- خیابان ورزش- مرکزط تحقیقات و آموزش کشاورزی
2عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر
3عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر
چکیده مقاله:
نیتروژن و آب آبیاری از مهم‌ترین فاکتورهای مؤثر در رشد گیاه می‌باشند که علاوه بر اثرات مستقیم، دارای اثرات متقابل شدیدی هستند. این پژوهش به منظور استفاده بهینه از این نهاده‌ها در سیستم آبیاری تحت فشار جهت حصول عملکرد و کیفیت مطلوب در زراعت گوجه فرنگی به مرحله اجرا در‌ آمد. آزمایش بصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی اجرا ‌شد. فاکتور اصلی مقادیر آب آبیاری در سه سطح شامل 75% ، 100% و 125% نیاز آبی و فاکتور فرعی نیز عنصر غذایی نیتروژن در چهار سطح صفر، 75، 150 و 225 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص بود. نتایج نشان داد که میزان تأثیر هرکدام از فاکتورها بر عملکرد محصول و کارآیی مصرف آب و نیتروژن تحت تأثیر دیگری بود. براساس روابط رگرسیونی در شرایط آبیاری براساس 75 ، 100 و 125 درصد نیاز آبی، حداکثر عملکرد در اثر کاربرد به ترتیب 146، 224 و 350 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بدست آمد. در سطوح بالای نیتروژن و آب آبیاری اثرات متقابل آنها نقش اساسی در افزایش عملکرد محصول داشت. بطور کلی می‌توان گفت هرچند برای حصول عملکرد مطلوب در سطوح بالای آب آبیاری به نیتروژن بیشتری نیاز است، اما برای مدیریت آبیاری و نیتروژن بایستی کارآیی مصرف آب و نیتروژن و نیز ارزش اقتصادی گوجه‌فرنگی و کود در نظر گرفته شود.
کلیدواژه ها:
نیتروژن، آب، گوجه‌فرنگی
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است