عملکرد، اجزای عملکرد گیاه سیب زمینی تحت تاثیر روش‌ها و مقادیر مختلف آب آبیاری
کد مقاله : 1041-NCFWM
نویسندگان:
بابازاده حسین *1، حسین اردلانی2
1علوم و تحقیقات
2تهران تهرانپارس 130 غربی بین 111 و 113 پلاک 66 واحد 4
چکیده مقاله:
سیب‌زمینی یکی از اصلی‌ترین مواد غذایی مردم به شمار می‌رود که میزان آب مصرفی این محصول نسبت به دیگر محصولات راهبردی بیشتر‌ می‌باشد. بنا براین تحقیقات در زمینه کاهش میزان آب مصرفی این محصول در حفظ منابع آب بسیار موثر می‌باشد. بدین منظور جهت بررسی اثرات روش و میزان آب آبیاری بر عملکرد، اجزای عملکرد و بهره‌وری آب سیب‌زمینی رقم ساتینا، آزمایشی مزرعه‌ای به صورت کرت‌های خرد شده در قالب بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در شهرستان دماوند انجام شد. تیمارها شامل آبیاری فارو (F)، آبیاری قطره‌ای با لوله 16 میلی‌متری (D)، آبیاری با لوله نواری یک ردیفه (T1)، آبیاری با لوله نواری دو‌‌ردیفه (T2) و رژیم‌های آبیاری معادل 30 ، 50 و 70 درصد میزان آب مورد نیاز گیاه انتخاب شدند. تحلیل‌های آماری نشان داد که بیش‌ترین عملکرد با تیمار آبیاری نواری دو‌ردیفه (T2) با رژیم آبیاری 70 درصد (میانگین 22070کیلوگرم در هکتار) و کمترین مقدار عملکرد با تیمارهای آبیاری نواری یک‌‌ردیفه و فارو با رژیم آبیاری 30 درصد به ترتیب 16200 ،16410 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. بیشترین بهره‌وری با تیمار آبیاری نواری دو‌‌ردیفه (T2) با رژیم آبیاری 30 درصد معادل 8/9 کیلوگرم در متر‌مکعب و کمترین بهره‌وری با تیمار آبیاری فارو (F) با رژیم آبیاری 70 درصد معادل 2 کیلوگرم در متر مکعب بدست‌‌ آمد... نتایج نشان داد روش آبیاری نواری دو‌ردیفه با رژیم آبیاری 70 درصد برای کشت سیب‌زمینی که دارای بیش‌ترین عملکرد و بهره‌وری است توصیه می‌گردد.
کلیدواژه ها:
سیب‌زمینی؛ رژیم آبیاری؛ روش آبیاری؛ عملکرد؛ کارایی مصرف آب
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است