اولویت‌بندی کشت محصولات کشاورزی در شهرستان کرمانشاه با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
کد مقاله : 1279-NCFWM
نویسندگان:
مصطفی مرادی *1، زهرا شکیبایی فرد2، حسین شعبانعلی فمی3
16717837954
2دانشجو
3عضو هیئت علمی
چکیده مقاله:
یکی از مهمترین تصمیم‌های پیش روی کشاورزان انتخاب الگوی کشت است که فرآیندی پیچیده و متأثر از عوامل متعدد و متنوعی است. پژوهش حاضر با هدف اولویت‌بندی کشت محصولات کشاورزی در شهرستان کرمانشاه انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل کشاورزان شهرستان کرمانشاه است که 217 نفر از آنها با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. در ابتدا، پس از مطالعات کتابخانه‌ای، مصاحبه با صاحب‌نظران دانشگاهی و کارشناسان بخش کشاورزی و همچنین کشاورزان بومی، مهمترین معیارهای مؤثر بر انتخاب کشت محصولات کشاورزی و مهمترین محصولات کشاورزی که در شهرستان کرمانشاه کشت می‌شوند، شناسایی شدند. سپس، پنج معیار اصلی در نظر گرفته شد که شامل: 1- میزان مصرف آب، 2- متوسط هزینه‌های تولید، 3- متوسط درآمد خالص، 4- بازاریابی و 5- اشتغالزایی بود. با توجه به اینکه معیارهای موردنظر برای انتخاب الگوی کشت از ارزش و اعتبار متفاوتی برخوردارند، بنابراین تحلیل سلسله مراتبی (AHP) بهترین روشی است که در آن اهمیت هر کدام از معیارها مدنظر قرار می‌گیرد. برای تعیین روایی تحقیق از روایی محتوایی و برای تعیین پایایی از نرخ ناسازگاری استفاده شد. برای محاسبه داده‌ها از نرم‌افزار SUPER DECISION استفاده شد. نتایج اولویت‌بندی کشت محصولات کشاورزی در شهرستان کرمانشاه نشان می‌دهد که معیار متوسط درآمد خالص با نسبت 467/0 و مصرف آب آبیاری با نسبت 282/0 مهمترین معیارهای مؤثر بر انتخاب الگوی کشت توسط کشاورزان هستند. همچنین، دو محصول گندم و جو با اختلاف کمی نسبت به هم از اولویت بالاتری برخوردار هستند.
کلیدواژه ها:
الگوی کشت، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، شهرستان کرمانشاه، محصولات کشاورزی
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است