اثر هم زمان تنش های آبی و شوری بر رشد، عملکرد و کارایی مصرف آب گیاه گوجه-فرنگی در شرایط گلخانه ای |
کد مقاله : 1252-NCFWM |
نویسندگان: |
عطیه عبدلی *1، جواد رمضانی2، یاسر حسینی2، محمدرضا نیک پور2 1خلخال-خیابان مفتح-پلاک 39 2دانشگاه محقق اردبیلی |
چکیده مقاله: |
یکی از اهداف مهم توسعه گلخانهها در کشور ارتقاء بهرهوری تولید و بالا بردن کارایی مصرف آب است. گوجهفرنگی یکی از منابع سرشار از مواد معدنی، ویتامینها و ترکیبات آنتی اکسیدانی بوده و از مهمترین محصولات زراعی جهان در ارتباط با سلامت و تغذیه انسان بهشمار میآید. در این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر همزمان شوری و خشکی بر رشد، عملکرد و کارایی مصرف آب گیاه گوجهفرنگی آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای اعمال شده شامل چهار سطح شوری (5/1، 5/2، 4 و 7 دسیزیمنس بر متر) و سه سطح تخلیه رطوبتی (50، 60 و 70 درصد ظرفیت زراعی) بود. نتایج نشان داد که عملکرد در کل تیمارها، در سطوح مختلف آبیاری با یکدیگر اختلاف معنیدار نداشتند هرچند با کاهش سطح آبیاری مقدار عملکرد کل بوتهها کاهش یافت. همچنین کمترین کارایی مصرف آب مربوط به تیمار I3S3 با حدود 4/5 گرم بر لیتر و بیشترین مقدار آن مربوط به تیمار I2S2 با حدود 14 گرم بر لیتر بدست آمد. در این آزمایش همچنین برخی از ویژگیهای کمی ریشه گیاه گوجهفرنگی مورد ارزیابی قرار گرفت نتایج نشان داد مقدار وزن تر میوه، وزن تر اندام هوایی، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه، قطر ریشه، حجم ریشه، طول ریشه، تعداد میوه و تعداد گل با افزایش شوری و کاهش میزان آبیاری کاهش مییابند. |
کلیدواژه ها: |
شوری، عملکرد، کارایی مصرف آب، گوجهفرنگی، ویژگیهای کمی ریشه |
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |