ارزیابی اثر کم آبیاری و توسعه سیستم‏های آبیاری بر عملکرد محصول و بهره‎وری آب
کد مقاله : 1243-NCFWM
نویسندگان:
مهنوش جناب *1، بیژن نظری2، رضا اخلاص مند3
1قزوین- خیابان بوعلی غربی- بعد از چهارراه راهنمایی- منازل مسکونی آب منطقه ای قزوین- کوچه 4- پلاک 36
2گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) ، قزوین، ایران
3دانشگاه گیلان
چکیده مقاله:
تأمین امنیت غذایی و افزایش بهره‎وری آب با توجه به محدودیت منابع آبی از یک طرف و افزایش روزافزون جمعیت از سوی دیگر از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است. بهره‎وری آب با تعریف میزان عملکرد محصولات به میزان آب مصرفی شاخص مهمی است که تعیین میزان آن در شرایط مختلف ضروری است. یکی از تکنیک‏ها و راهکارهای قابل ارائه برای افزایش بهره‎وری آب اعمال کم آبیاری می‎باشد. این مطالعه برای محصولات زراعی عمده استان قزوین و با استفاده از شبیه‎سازی توسط مدل آکواکراپ انجام شده است. اطلاعات زراعی سالهای اخیر گردآوری و مدل پس از صحت سنجی مورد استفاده قرار گرفت. کم آبیاری اعمال شده 30 درصد نیاز آبی محصول بوده است. نتایج نشان داد که عملکرد گندم در شرایط کم آبیاری 36 درصد کمتر از عملکرد پتانسیل گندم در منطقه است. همچنین در صورت مدیریت صحیح کشت و اعمال کم آبیاری می توان به عملکردی بیشتر از 72 درصد عملکرد در شرایط فعلی، دست یافت. همچنین عملکرد جو در شرایط کم آبیاری 30 درصد کمتر از عملکرد پتانسیل بوده است. دراین حالت نیز با مدیریت صحیح کشت، عملکرد 100 درصد بیشتر از عملکرد در شرایط فعلی خواهد بود. عملکرد ذرت دانه‌ای در شرایط کم آبیاری نیز 21 درصد کمتر از شرایط پتانسیل و 31 درصد بیشتر از شرایط فعلی می باشد. نتایج نشان داد که نقاط ضعف قابل توجهی در مدیریت تولید کشاورزی و آبیاری وجود دارد و فرصت‌های بالقوه‌ای نیز برای تقویت این بخش‌ها، ارتقای بهره‌وری آب، کاهش فشار به منابع آب و افزایش امنیت غذایی وجود دارد.
کلیدواژه ها:
بهره‌وری آب، شرایط پتانسیل، مدل آکواکراپ، کم آبی
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است