اثر کم آبیاری کنترل شده و آبیاری زیرسطحی بر عملکرد کمی و کیفی پرتقال
کد مقاله : 1236-NCFWM
نویسندگان:
اسماعیل مقبلی دامنه *1، روح الله فتاحی2، بهزاد قربانی2، غلامرضا ربیعی3، صمد اسفندیاری4
1جیرفت، کیلومتر 20 جاده بندرعباس، علی آباد سازمان، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان
2گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد
3گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد
4بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
چکیده مقاله:
امروزه استفاده از سیستم آبیاری قطره‌ای به عنوان راه حلی برای مقابله با کمبود آب در اکثر گیاهان باغی ایران به اجرا درآمده است، اما در جهت کاربرد کم‌آبیاری و آبیاری زیرسطحی مطالعه چندانی صورت نگرفته است. با توجه به تابش شدید آفتاب و بالا بودن تبخیر سطحی در بسیاری از مناطق ایران، آبیاری زیرسطحی می‌تواند با کاهش تبخیر سبب صرفه‌جویی در مصرف آب و افزایش کارایی مصرف آب گردد. از طرفی با اعمال کم آبیاری کنترل شده(عدم اعمال کم‌آبیاری در مراحل حساس رشد گیاه) می‌توان بدون کاهش عملکرد و حتی با افزایش کیفیت در مصرف آب صرفه‌جویی کرد. جهت بررسی تاثیر کم‌آبیاری و آبیاری زیرسطحی بر عملکرد کمی و کیفی مرکبات آزمایشی بر اساس طرح بلوک‌های کامل تصادفی در قالب فاکتوریل با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان طی سال‌های 94 تا 96 اجرا گردید. در این تحقیق دو فاکتور کم‌آبیاری کنترل شده و روش آبیاری مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات کمی و کیفی میوه، عملکرد، کارایی مصرف آب و صرفه-جویی در مصرف آب در طول دوره رشد اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد کم آبیاری 80 درصد نیاز آبی سبب 17 درصد صرفه‌جویی در مصرف آب بدون کاهش عملکرد می‌شود. نتایج نشان داد آبیاری زیرسطحی ضمن 10 درصد صرفه‌جویی در مصرف آب سبب افزایش ابعاد میوه و کارایی مصرف آب نسبت به آبیاری قطره‌ای سطحی می‌شود. از میان دو نوع آبیاری زیرسطحی، آبیاری زیرسطحی عمقی بصورت معنی‌داری سبب افزایش طول و وزن میوه نسبت به آبیاری قطره‌ای زیرسطحی گردید.
کلیدواژه ها:
آبیاری زیرسطحی عمقی، جنوب کرمان، مدیریت آب، مرکبات
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است